Annonce

Annonce

Gyllenedfælder på mark

Flerdoblingen af prisen på kunstgødningskvælstof vil forøge efterspørgslen på husdyrgødning og anden organisk gødning. Arkivfoto: Økologisk Landbrug

Høj kvælstofpris skaber rift om gylle og udsæd af bælgsæd

FAGLIGT TALT: Prisen på kunstgødning er steget markant, og det vil lægge pres på lagre af organisk gødning og udsæd af bælgsæd. Det er derfor klogt at disponere i god tid.

Produktion af kvælstof i kunstgødning er meget energikrævende og er for det meste baseret på naturgas som energikilde. De stigende energipriser smitter derfor direkte af på kunstgødningsprisen. Flerdoblingen af prisen på kunstgødningskvælstof vil forøge efterspørgslen på husdyrgødning og anden organisk gødning.

Man kan også forvente, at efterspørgslen på udsæd af bælgsæd vil stige. Det skyldes, at de konventionelle landmænd forventes at dyrke færre kvælstofkrævende afgrøder som følge af deres høje gødningsomkostninger.

Situationen er den samme i vores nabolande, derfor vil import af bælgsædssåsæd være begrænset. Samtidig er mængden af økologisk udsæd ofte også begrænset. Det er derfor klogt allerede nu at få aftaler på plads om såsæden og husdyrgødning.

I ØkologiRådgivning Danmark har vi oplevet forespørgsler om brug af egen udsæd af smalbladet lupin, som er den almindeligt dyrkede lupin. Det kan oplyses, at smalbladet lupin faktisk ikke er på listen over de arter, man landbrugsmæssigt må opformere til eget brug. Foreningen Danske Sortsejere oplyser dog, at man blot skal indbetale sortsejerafgift, så vil brugen af egen udsæd være tilladt.

Brug af egen udsæd af bælgsæd kan være risikabelt. Spireevnen kan tage betydelig skade af for hård håndtering. Derfor skal spiretest indgå som beslutningsgrundlag, før man sår eget udsæd.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud